.::ARHIV AMATERSKEGA GLEDALIŠČA VRBA::.

1977/78

Prvič so se na odru predstavili z deklamacijami in recitali.

France Prešeren: BALADE IN ROMANCE
Cankar-Vozny: DOMOVINA, TI SI KAKOR ZDRAVJE
Belina: VEČER OB 150-LETNICI SMRTI LUDWIGA VAN BEETHOWNA

Režija:Ksenija BAUER

1978/79

Partljičeva sodobno družbeno-komedija ŠČUKE PA NI, ki razkriva dvolično moralo in lažno samoupravnost v izmišljeni delovni orgarnizaciji, je prva dramska uprizoritev, ki je bila v Vrbju postavljena na oder. Na režiserski stolček je sedel Štefan Žvižej.

1979/80

Tudi druga predstava z naslovom GUGALNIK je bila komedija, ki na humorističen in zabaven način prikazuje razmere v določeni družbi. Tudi tokrat je režijo prevzel Štefan Žvižej.

1980/81

Dogajanje komedije VEČNA LOVIŠČA je precej nenavadno, saj je postavljeno v nebesa, za katera se pričakuje, da ljudje v njih živijo nebeško lepo in pošteno življenje. Toda gledalec je razočaran, saj so v tej predstavi nebesa predstavljena kot kraj, kjer prav tako kot na zemlji, vlada denar.
Komedijo je režiral Števan Žvižej.

1981/82

V sezoni l981/82 so se spoznali z Janezom Starino, takratnim igralcem SLG Celje in postavili na oder Molierovo komedijo »Smešni preciozi«, ki je bila zelo uspešna, saj so se uvrstili tudi na republiško revijo gledaliških skupin. Tokrat so vaje potekale v Kulturnem domu v Grižah, kjer je bila tudi premiera.

1982

Meseca julija 1982 pa so ponosno zaigrali na domačem odru, v Domu krajanov Vrbje, ki je bil takrat na novo zgrajen. Tudi igralci so ogromno svojega prostega časa in volje posvetili izgradnji tega doma. Sedaj so imeli praktično vse pogoje za delovanje gledališke skupine in res je bilo v njih še več vneme in entuziazma za ustvarjanje.

1982/83

Ker se je J. Starina, s katerim so se zelo dobro ujeli, odselil v Novo Gorico, so z Dragom Kastelicem, igralcem SLG Celje, uprizorili komedijo A. Medveda »Randes vous«.
O tej predstavi, ki jo lahko označimo kot situacijsko komedijo, lahko rečemo, da je namenjena samo temu, da zabava. Ljubezenski trikotniki, s katerimi se srečujejo junaki, so idealna podlaga za zabavo, včasih za koga tudi ne preveč prijetno.

1983/84

S sezono l983/84, pa je nastopilo obdobje plodnega sodelovanja z Bogomirom Verasom, ki je bil v tem času tudi igralec SLG Celje. Prva predstava je bila »Mirakel o Sv. Neži«, avtorja Ervina Fritza. Premiere se je udeležil tudi avtor in bil nad igro navdušen. Predstava je spadala za takratno obdobje v zvrst alternativnih gledališč in bila uvrščena na republiško revijo gledaliških skupin, ki je bila v Dolenjskih Toplicah.

1984/85

V sezoni 1984/85 so se lotili zahtevnega dela W. Shakespeare-a »Sen kresne noči«. Koreografija pri predstavi je bila delo Ljerke Belak, glasbena in lučna oprema pa sta pričarali očarljivo pravljično vzdušje. Predstava je bila izbrana za Karavano Cankarjevega doma, kar je pomenilo, da je Cankarjev dom  Ljubljana organiziral ogled predstave v Vrbju, kar je popolnoma uspelo.

1985/86

»Večer v čitavnici« iz leta l985/86 prikazuje obdobje čitavnic na Slovenskem. Za to predstavo sta režiser Bogomir Veras in igralec Sandi Jekl dobila zlati Linhartovi znački, predstava pa je bila uvrščena na republiško revijo tam pa izbrana za gostovanje na Madžarskem. S »čitavnico« so gostovali tudi v Bilčovsu v Avstriji.

1986/87 - 10. obletnica

Za 10 letnico delovanja (1986/1987) so se lotili večno aktualnega teksta F. Milčinskega »Butalci«. Predstava je imela rekordno število ponovitev – 45 in bila povsod zelo lepo sprejeta.

V letih 1986 in 1987 so se predstavili tudi z igricami za otroke in to sta bili »Petelinček« in S. Makarovič »Sapramiška«, kateri so uspešno odigrali po vrtcih in šolah Savinjske doline. Obe predstavi je režirala Ljerka Belak.

1989/90

Satirično-kabaretna predstava z glasbo, petjem in koreografijo je bila naslednja »Slovenec sem … pa tja «, katere avtor dramatizacije in priredbe je bil Bogomir Veras.

1990/91

»Švejk« B. Brechta  je bila naslednja predstava, prav tako s petjem in glasbo. Za vlogo Švejka je igralec Jože Krajnc prejel zlato Linhartovo značko.

1993/94

1993/94 je bila sezona, ko so z Ljerko Belak postavili na oder tri enodejanke:
P. Barbier: »Improvizacija o Sinjebradcu«
M. de Cervantes: »Salamanška jama«
Moliere: »Zdravnik po sili« pod skupnim naslovom Prihajajo glumači.

1995/96

Sezona 1995/96 pa napoveduje začetek sodelovanja AG Vrba z Jožetom Krajncem, ki je gostoval v gledališču VRBA kot igralec v dveh predstavah. Tokrat pa je sedel na režiserski stol in nastala je Partljičeva komedija »Slikar v Tolmunu«. 

1996/97

Tudi mladinsko predstavo L. Suhadolčana »Figole-Fagole« je režiral Jože Krajnc. Le-to so naštudirali člani mladinske gledališke skupine v sezoni 1996/97.

1997/98 - 20. obletnica

20-letnico delovanja pa so pričakali s komedijo »Odlikovanje« G. Feydeau-a in v režiji Jožeta Kranjca.

1999/00

C. Flatow in njegov »Mož, ki si ne upa« sta bila njihov naslednji zalogaj (1999/2000). Sodobna komedija je bila povsod zelo lepo sprejeta in bila uvrščena tudi na republiško revijo gledaliških skupin, ki je bila v Radovljici. Z njo so nadaljevali mednarodno sodelovanje (začeli so z Večerom v čitavnici) na kulturnem področju, gostovali so namreč v Štandrežu v Italiji in v Gorici. To sodelovanje se bo nadaljevalo tudi v bodoče.

2001/02

Predstava, ki nekako zaokrožuje 25-letno delovanje pa je »Charleyeva teta« T. Brandona, katere premiera je bila 7. decembra 2001 in je namenjena sezoni 2001/2002.

2003/04

Sezona 2003/2004 je bila v znamenju predstave »KOMAJ DO SREDNJIH VEJ«, katere premiera je bila 7. februarja 2004. Avtorja teksta, Petra Ustinova, mnogi poznajo bolj kot igralca in manj kot pisatelja. Delo govori o generalu, ki se po zgledu nedoslednega sinovega in hčerinega upora dosledno odtegne vsem lažnim prednostim civilizacije in se naseli na drevesu. Igra o idealih in zahtevah, ki jih je lažje postavljati svojim staršem kot pa sam živeti po njih. Slikovita galerija oseb in komedijski značaj besedila, vedno aktualna problematika generacijskih nasprotij in končno optimizem, ki ga komedija prinaša s seboj, vse to so odlike tega priljubljenega Ustinovega teksta. Predstavo, ki je bila nekaj novega v repertoarju »Vrbe«, so gledalci lepo sprejeli in z njo so gostovali širom Slovenije, tudi v Italiji.

2005/06

V februarju 2006 je na odru zaživela nova predstava, »ČRNA KOMEDIJA«, avtorja Petra Shafferja, tudi v režiji Rastka Krošla.Tudi to delo je bilo za igralce novost in je prav tako doživela uspeh pri gledalcih.

2007/08 - 30. obletnica

"Butalci so gadje! Tisto leto, ko sta bili dve kravi za en par, so se Butalci skregali s pametjo. Pa so zmagali Butalci - kaj mislite! - in ne pamet!"
Miličinskim Butalcem čas ne more do živega. Vedno so aktualni, v vsakem času, v vsakem sistemu. Režiser Bogomir Veras je nekatere zgodbe posodobil, sporočilo pa ostaja isto. Tako je nastal igrokaz z glasbo in petjem.
Za praznovanje tako pomembnega jubileja kot je 30 let gledališkega ustvarjanja, smo menili, da so Butalci ravno pravi izbor, saj smo se že ob naši prvi uprizoritvi tega dela nepozabno zabavali.